Tepelkloven voorkomen en behandelen

Een veelvoorkomend verschijnsel bij vrouwen die borstvoeding geven zijn tepelkloven. Wat zijn tepelkloven precies, hoe kun je tepelkloven voorkomen en wat moet je doen om tepelkloven te behandelen?

Tepelkloven
Tepelkloven zijn kleine, vaak pijnlijke, kloofjes of scheurtjes in en rondom de tepel. Ze worden veroorzaakt bij het voeden van een baby, wanneer deze verkeerd wordt aangelegd. In de medische wereld worden tepelkloven aangeduid met fissurae mamillae of fissurae mammae. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen die net begonnen zijn met borstvoeding geven.

Tepelkloven voorkomen

Het belangrijkste waar op gelet moet worden om tepelkloven te voorkomen is hoe de baby aangelegd wordt. De baby moet niet alleen de tepel in de mond nemen, maar ook een deel van de tepelhof. Als het geven van borstvoeding pijn gaat doen is het nodig om de baby opnieuw aan te leggen. Ook mag de baby niet te lang achter elkaar zogen aan een borst.

Zorg er voor de tepels schoon en droog gehouden worden. Was dagelijks met lauwwarm water en gebruik geen zeep, lotion of middeltjes met parfum. Wel kan na het wassen de tepel ingesmeerd worden met tepelzalf om uitdroging te voorkomen.

Stoppen met borstvoeding bij tepelkloven wordt afgeraden. Ten eerste kan er bij plotseling stoppen een borstontsteking ontstaan. Daarnaast zal de melkproductie snel afnemen als er gestopt wordt met borstvoeding.

tepelzalf-vitamins       tepelzalf-drogisterij

Tepelkloven behandelen

Voor de behandeling van tepelkloven of om tepelkloven te genezen zijn er geen speciale middelen of medicijnen. De methodes die bij het voorkomen van tepelkloven werden genoemd zijn ook heel effectief als behandeling. Het is verstandig om eerst te kijken wat de oorzaak van je tepelkloven is.

Mocht je last hebben van gevoelige tepels, dan is het aan te raden om voor de borstvoeding een ijsblokje tegen de tepel te houden. Dit verdooft de tepel een beetje en zorgt voor minder gevoelige tepels.

Ten slotte kan je ook gebruik maken van een tepelhoedje. Een tepelhoedje is eigenlijk een bescherming die over de tepel aangebracht wordt om de tepel zelf te ontzien. Voor sommige vrouwen kan een tepelhoedje heel bevrijdend werken, maar er zijn er ook bij wie het geen effect heeft. Dit is echter ook meer een hulpmiddel om tepelkloven te voorkomen. Tepelkloven gaan over het algemeen vanzelf over, mits het wel goed wordt gewassen en verzorgd.